CESTOVATELSKÉ OKÉNKO: Španělsko

Španělská ekonomika přechází ze siesty do fiesty!

Před vypuknutím pandemie COVID-19 zaznamenalo Španělsko poměrně silný hospodářský růst, avšak ta mu tvrdě přibouchla dveře.

Španělsko bylo jednou z nejvíce zasažených zemí, což mělo negativní dopad na turistický sektor, který je pro tamější ekonomiku extrémně důležitý. Cestovní omezení a uzavření hranic způsobilo pokles turistického ruchu a tím i ekonomickou zátěž. Ztráty v odvětví turismu, gastronomie a maloobchodu vedly ke ztrátě pracovních míst a zhoršení ekonomických ukazatelů.

Z čísel se dá vyčíst, že Španělé nejsou kdovíjak konzervativní, co se týče zadlužování.
Že má Česká republika rekordní státní dluh je často debatované téma. Podle nejnovějších dostupných informací je to 42,9% HDP, u těchto jižanských matadorů je to ale více něž jednou tolik, 113,90%

Nicméně aktuálně se mračna nad španělskou ekonomikou trhají, HDP roste poměrně svižně a ačkoliv to s umořováním státního dluhu nevypadá zatím nejrůžověji, tak ekonomice a obyvatelům Španělska se daří lépe a lépe.

Pro zajímavost, průměrná mzda je téměř o 20.000 Kč měsíčně vyšší jak u nás.
To se odráží taky na místních cenách. Pokud máte v plánu vyrazit do Španělska po vlastní ose, tak se připravte na to, že jsou ceny služeb a zboží o kapičku větší jak u nás.
Kapičky se velikostně různí podle odvětví, aktuálně jsou podle národních statistických úřadů takové:

Ve Španělsku stojí hotely a restaurace 131,5 %, potraviny 109,7 % a nealkoholické nápoje 105,8 % toho, co platíme za stejné produkty v tuzemsku.
Když tedy utratíme za oběd 1000 Kč u nás, ve Španělsku budeme muset ještě 300 Kč přidat.

Máme pro vás aktuální ceny z letáku Carrefour, takže si můžeme spočítat, na kolik nás vyjde typická španělská večeře

Iberská vepřová klobása
308,42 Kč/kg

Pšeničný chleba
92,99 Kč/ kg

Pšeničné pivo
50,94 Kč/l

Červené víno Fuenteviña
30,84 Kč/l

Pro nenáročné strávníky budou večere nenáročné i finančně 🙂

Pozor ale na praktiky v různých restauracích, z vlastní zkušenosti víme, že taková večeře pak chutná velmi hořce. Za 8 krevet jsme kvůli naší hlouposti zaplatili asi 7000 Kč, kdybychom to věděli předem, tak si je asi vychutnáme víc. Takže pokud někde nejsou uvedené ceny, tak se ptejte, jinak vás natáhnou.

Tipnete si, co je ve Španělsku zásadním turistickým lákadlem?

 

Správně! Je to fotbal 🙂
(Kdo tipoval býčí zápasy, tak bod nezískává, ty jsou na mnoha místech Španělska už zakázané.)

Ministryně zahraničí je přesvědčená, že právě tato kratochvíle přivádí ročně do země více, než třetinu celkového počtu turistů.
Samozřejmě je velkou motivací navštívit například Camp Nou i fakt, že Barcelonu lemují nádherné pláže, památek nabízí, že je člověk nestihne obejít za týden a taky to tapas, ale i tak, oléé fotbalu a jeho vlivu na celkovou ekonomiku.

 

Na závěr tedy, pokud přemýšlíte o dovolené v tomto iberském království, tak jeďte. Za prvé budete nadšení, za druhé pomůžete svým budgetem zemi, která finanční injekci hodně potřebuje.

A ještě poslední zajímavost, jestli si před cestou budete brousit zuby na pravého španělského ptáčka se šťávou a rýži, tak si nechte zajít chuť a radši se po něm v restauraci ani neptejte, bude to pro ně španělská vesnice 🙂
Název pokrmu španělský ptáček údajně pochází ze dvora císaře Rudolfa II., protože jeho matkou byla Marie Španělská, na císařském dvoře vařili španělští kuchaři a mezi jejich specialitu patřily telecí závitky s nádivkou. Dnešní podoba španělského ptáčka se pak dostala do českých kuchařek v rámci nových norem veřejného stravování za hlubokého komunismu.

Takže jestli na španělské ptáčky, tak radši na ty, o kterých zpívá pan Matuška, do Madridu.

Adiós! 🙂